Een ERP selectie en de daaruit volgende implementatie gaan essentieel over veranderingstrajecten binnen de organisatie, en heel vaak realiseert het management zich dit niet.
Het succes van je implementatie gaat dus afhangen van het aanpassen van de manier van werken aan het systeem, en dus niet andersom.
Want wat zie je vaak gebeuren? We gaan bv. SAP implementeren maar niet veranderen van manier van werken.
Conclusie op voorhand is dat je dan beter de moeite bespaart want het gaat je enkel bloed, zweet en tranen kosten.
Je gaat een veranderingstraject in met een tool waarbij je een aantal vrijheidsgraden hebt, maar deze zijn niet oneindig zonder in maatwerk te vervallen.
Je moet dus de vraag stellen: Hoe komen we tot iets dat beter werkt, qua systeem, processen en tevredenheid van mensen, dan wat we vandaag hebben?
Dat is de essentie van een ERP-implementatie.
Waar je dan altijd tegenaan loopt: “Ja, maar vroeger was het beter want mijn systeem deed exact wat ik moest hebben.”
En dat is ook zo, maar dat zijn honderd systemen die niet op elkaar aangesloten zijn. Dus als je één systeem hebt voor heel je bedrijfsvoering, dan gaat dat voor elk van de gebruikers iets minder handig zijn, iets minder op maat gemaakt zijn dan vroeger, maar het geheel gaat efficiënter zijn.
Adopt before adapt? Exact. Je moet die bereidheid hebben bij het begin van je project, en de ERP partner gaat er ook eerlijk over moeten zijn dat de mensen zullen moeten veranderen.
Want als je blijft werken zoals voorheen, dan ga je de efficiëntie niet halen en worst case naar een mislukte implementatie. Of je krijgt een implementatie met 20% ERP dat je niet meer kan upgraden en een massa shadow IT daarbovenop.
In se moet je bijvoorbeeld van SAP afblijven. Je kan wel draaien aan de kraantjes waar gegevens uitlopen/binnenkomen, en als je enkel dat doet, zal je systeem wel stabiel blijven.
Maar ik heb vaak bedrijven gezien met 20% ERP en 80% dingen errond, en dat werkt natuurlijk niet. Als je meer dan 10% maatwerk hebt, moet je beginnen nadenken.